A gipszlépcső eredete

Ez az építési mód Sámsondi Kiss Béla munkásságán alapszik, melyet az 1930-as években kezdett és haláláig, 1972-ig folytatott. Munkásságának folytatásaként, felhasználva az ő gazdag elméleti és gyakorlati tapasztalatait, majd továbbfejlesztve azt, Szövényi István, Czoch Andrea, Albert Tamás, Ónodi Szabó Lajos e technológiával készítettek épületeket.

Általános meghatározás:

A dermesztett (gipsz) betonok olyan speciális vékony-falú teherhordó anyagok ill. szerkezetek, melyeknél a beton kiöntéséhez szükséges többlet vízmennyiséget az előregyártott gipsz zsaluzat hamar elszívja, így tömörítve a betont.

Az építési technológia 2 alapvető fázisra bontható:

a gipsz zsaluzóelemek előregyártása
az elkészült táblákból horizontális és vertikális elemek összeszerelése, majd ezek vasalása és folyós konzisztenciájú homokbetonnal való kiöntése.
A 600×600 mm táblaméretű zsaluzó gipszelemek könnyen szabhatók. A gipsztáblák távtartását beépített műanyag betétek biztosítják, melyek alkalmasak a vékony vasalat befűzésére, helyzetének rögzítésére is.

Technológiáról

Az általunk alkalmazott Gipszlépcső dermesztett beton technológia rövid lényege, hogy előre gyártott gipsz zsaluzóelemek közé hígfolyós, speciális szemcseszerkezetű, magas cementtartalmú betonhabarcs betöltésével hozunk létre vasbeton szerkezetet. A gipsz zsaluzólapokat porgipsz és víz speciális arányú keverékéből alakítjuk ki, gyártjuk nagy mennyiségben, sablonos méretben telephelyünkön. Az építési helyszíneken a zsaluzólapok méretre szabását követően kialakítjuk az adott vasbeton szerkezet zsaluzatát, behelyezzük a vasalatot (4-6 mm átmérőjű acélvas), majd felöntjük a fent említett hígfolyós betonhabarccsal. A gipszlapok pillanatok alatt felveszik a betonhabarcs víztartalmát, így se a beton tömörítése, se utókezelése nem szükséges, az automatikusan megtörténik.

A technológia általános, kiemelkedő előnye, hogy lépcsők, gerendák, pillérek, falak, vendégfödémek de akár beépített bútorok elkészítésére is alkalmas, akár hagyományos, akár könnyűszerkezetes vagy szilikátbázisú épületekben is. Kis önsúlyának köszönhetően (120-150 kg/m2) kiválóan alkalmazható tetőtér beépítések, emeletráépítések, műemlék épületek átalakítása, felújítása során, ahol az épület szerkezeti statikája miatt más megoldások akár szóba sem jöhetnek.

Ugyancsak előnyként kell említeni, hogy a Gipszlépcső Kft dermesztett beton technológiával nagyon gyorsan alakíthatók ki a kívánt épületszerkezeti elemek.

Pontosság jellemzi az általunk készített lépcsőket.